Széchenyi Mikrohitelek

Lassan végéhez közeledik a KAVOSZ által 2021. szeptemberében útjára indított Széchenyi Mikrohitel GO! konstrukció. Sikertörténet volt-e? Szerintem egyértelműen igen!

Számos olyan vállalkozás jutott olcsó forráshoz, amelyeket a bankrendszer kiszórt, vagy kiszórt volna, pedig értékes koncepcióval, életképes üzleti modellel rendelkeztek.

A program érdekessége, hogy nem bankoknál, hanem pénzügyi vállalkozásoknál lehetett igényleni. A pénzügyi vállalkozások klasszikus, de szűkített banki tevékenységet végeznek, mivel működésük szinte kizárólag a hitelezésre fókuszál. Éppen ez adta a program egyik előnyét, ugyanis egy pénzügyi vállalkozás teljesen más szempontrendszer alapján közelít meg egy hiteligényt, mint egy bank. Legegyszerűbben talán úgy lehetne jellemezni egy pénzügyi vállalkozás működését és folyamatait, hogy sokkal inkább üzletorientált a hitelbírált.

Mire lehetett felhasználni a Széchenyi Mikrohitel GO!-t?

A vállalkozás gazdasági tevékenységével összefüggő

  • ingatlan vásárlására,
  • ingatlan építésére,
  • ingatlan felújítására, korszerűsítésére,
  • eszközbeszerzésre
  • stb.

A felsorolásból is látható, a finanszírozásnak a vállalkozás tevékenységéhez kellett kapcsolódnia. Sokan vettek maguknak új irodát, telephelyet, szereztek be gépeket, illetve vettek bérbeadás céljából ingatlant, (akár lakást is).

Számos ügyfél tanulta meg az elmúlt időszakban egy-egy pénzügyi vállalkozás nevét, ugyanakkor szélesebb körben továbbra sem eléggé ismertek ezek a ”kisbankok”. Ahogyan én látom, ez egyre inkább változni fog, mert ez az a szektor, amely akkor is ad hitelt, amikor a bank nem. A bankokra ugyanis prociklikus működés jellemző, tehát amikor nagyon ”pörög” a gazdaság, hajlamosak a túlhitelezésre, amikor viszont ”baj van”, annak sem adnak hitelt, akinek lehetne. Nem kell ezért haragudni rájuk, ők teljesen más szabályozói környezetben, üzleti modellben dolgoznak, ilyenkor kell más finanszírozó után nézni.

Nagyszerű program volt ez, örülök, hogy a KAVOSZ húzott egy merészet és a bankok mellé bevonta a Széchenyi Programba a pénzügyi vállalkozásokat is. Reméljük, hamarosan új köntösben, de érkezik a folytatás!